Angst voor de tandarts onder controle krijgen

Angst voor de tandarts onder controle krijgen

Elke dag zie je hem, de post-it op je computerscherm. Op het kleine briefje staat het telefoonnummer van de tandarts. Je neemt je vaak voor om te bellen, maar je doet het nooit. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan heb je zoals veel mensen waarschijnlijk angst voor de tandarts. En dat is niet heel praktisch want regelmatig naar de tandarts gaan is een belangrijke gewoonte. Een gezonde mond is essentieel voor een gezond lichaam. Gaatjes en tandvleesproblemen kunnen erg pijnlijk zijn als ze niet bijtijds behandeld worden en bovendien overslaan in veel ergere problemen. Daarom is het belangrijk om ten minste een keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts.

Waar komt de angst tandarts vandaan

De meeste mensen hebben angst om naar de tandarts in Breda te gaan vanwege een negatieve ervaring uit het verleden. Een tandarts die niet informeerde maar opeens een losse tand trok, de tandarts die niet met verdoving werkt, de tandarts die met een grote haak onvoorzichtig in je tandvlees prikt. Een negatieve ervaring bij de tandarts kan je hele leven bijblijven en ervoor zorgen dat je angst voor de tandarts blijft houden, ook al zijn de ervaringen daarna wel positief. Ook kan de angst voor de tandarts uit de kindertijd komen. Ouders bedoelen het waarschijnlijk goed als ze zeggen: goed poetsen anders krijg je gaatjes en moet de dokter al je tanden trekken! In de meeste gevallen effectief om een kind goed te laten poetsen, maar het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom deze kinderen bang zijn voor de tandarts. Maar angst voor de tandarts heeft niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden.

Angst voor de tandarts
Veel kinderen hebben ook last van angst voor de tandarts.

 

En hoe kom je er van af?

De eerste stap is om een tandarts te zoeken waarbij je je wel op je gemak voelt. Dat is echt het allerbelangrijkste. Kies niet de eerste de beste tandarts, maar maak gerust een aantal afspraken en maak dan pas een keuze. Er zijn ook tandartsen die specialiseren in mensen met angst voor de tandarts. Aarzel niet om daar ook eens een afspraak te maken. Als je een tandarts hebt gekozen is het tijd om een persoonlijk behandelplan op te stellen. Weer open en eerlijk tegen je tandarts over je ervaringen en verwachtingen. Zo kun je samen met je tandarts op zoek naar een behandelplan die bij jou past. Bedenk wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Wil je graag heel uitgebreid geïnformeerd worden en door middel van meerdere afspraken de tijd krijgen om je goed voor te bereiden. Of wil je graag dat het zo snel mogelijk gebeurt en wil je het liefst niet weten wat er allemaal in je mond gaande is. Uiteindelijk is de beste manier om van je angst tandarts af te komen natuurlijk preventie. Goed poetsen en vooral ook gezond eten. Als de tandarts niet hoeft te boren of sleutelen wordt het vanzelf minder eng om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *