Veel voorkomende lichamelijke klachten als je ouder wordt

Veel voorkomende lichamelijke klachten als je ouder wordt

Je wilt er niet aan, maar er komt een moment dat je merkt dat je ouder wordt, zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied. Wanneer en in hoeverre je klachten krijgt is niet te voorspellen en de een zal er meer last van hebben dan de ander. Door zo fit mogelijk te blijven kun je de verschijnselen wellicht verminderen. Ook de geestelijke achteruitgang kun je proberen te verminderen.

Hieronder sommen we veel voorkomende lichamelijke klachten als je ouder wordt op.

Vermindering van het gehoor

Misschien merk je het zelf niet direct omdat dit heel geleidelijk gaat en word je er attent op gemaakt door je omgeving, maar je gehoor kan verminderen als je ouder wordt. Gelukkig zijn er tegenwoordig uitstekende, makkelijk te bedienen en kleine hoortoestellen die in de meeste gevallen vergoed worden door de zorgverzekering. Loop eens binnen bij een erkende opticien en laat je voorlichten over de mogelijkheden van tegenwoordig.

Een slechter gebit

Doordat je ouder wordt, krijg je waarschijnlijk steeds meer mankementen aan je tanden en kiezen. Blijf niet lopen met gaten in je mond, maar ga naar een expert die je alles kan vertellen over de mogelijkheden van een partiƫle of complete gebitsprothese, met of zonder implantaten. Een nieuw gebit is niet van echte tanden te onderscheiden en een gebitsprothese is niet te vergelijken met het kunstgebit van vroeger.

lichamelijke klachten
lichamelijke klachten

Stijvere spieren

Als je ouder wordt, worden je spieren stijver. Je merkt dit vaak bij het opstaan en het bukken. Probeer veel mogelijk in beweging te blijven en ga sporten. Kies er bijvoorbeeld voor om een keer in de week te gaan zwemmen, zo beweeg je al je spieren en je zal al snel merken dat de stijfheid minder wordt.

Vermoeidheid

Ook aan dit verschijnsel merk je dat je ouder wordt. Het is helemaal niet erg om hier rekening mee te houden en het wat rustiger aan te doen.

Ook geestelijk word je ouder

Naarmate je ouder wordt, kan je geheugen je af en toe in de steek laten. Dit betekent echt niet direct dat je dement aan het worden bent. Probeer je hersenen zo actief mogelijk te houden door veel te lezen, te puzzelen en spelletjes te doen.

Vind je het leuk om af en toe eens bij te blijven en meer voor ouderen te lezen? Houd dan de website van Jonge Senioren goed in de gaten. Hier staan de leukste en handigste tips omtrent je vitaliteit, woning en vrije tijd.