Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts

Zwetende handen wanneer je in de buurt van de tandarts komt? Je bent niet de enige! Ongeveer 40% van de Nederlanders is bang voor een bezoekje aan de tandarts. Meestal is de klant bang voor de behandeling zelf, maar soms speelt schaamte ook een rol. Tandartsangst is echter helemaal niet vreemd en in dit artikel zullen wij een aantal tips geven om die angst te verminderen.

Vraag omĀ duidelijkheid

Iets wat kan helpen om de angstgevoelens te verminderen, is om te vragen om duidelijkheid tijdens je bezoek. Wanneer je van te voren aangeeft dat je angstig bent voor voor de tandarts en de behandeling, zal de tandarts hier zeker rekening mee houden. Zo zal de tandarts tijdens de behandeling duidelijk vertellen wat hij/zij gaat doen en je stap voor stap door de behandeling helpen. Dit geeft zeker rust!

Bang voor de tandarts? Dat is helemaal niet nodig!

Pijnbestrijding

Wanneer je bang bent voor pijn tijdens, zijn hier ook oplossingen voor. Wanneer je bijvoorbeeld een gaatje moet vullen, zal de tandarts deze plek plaatselijk verdoven. Het verdoven doet even kort pijn, maar hierna zal de rest van de behandeling pijnloos verlopen: je merkt niet eens dat er wat gebeurt. Wat ook een goede optie zou kunnen zijn, is het gebruik van lachgas. Dit zorgt er letterlijk voor dat de scherpe randjes eraf gaan: je voelt je rustiger en je kunt jezelf meer ontspannen. Niet elke tandarts gebruikt lachgas, dus mocht je dit willen dan moet je op zoek naar een tandarts die van deze methode gebruik maakt. Mocht je echt angstig zijn, is het ook mogelijk om sommige behandelingen onder narcose uit te voeren.

Hoewel duidelijkheid en pijnbestrijding al een groot stuk van de tandartsangst zouden kunnen oplossen, is het sowieso belangrijk dat je een band opbouwt met je tandarts. Wanneer je je op je gemak voelt bij een tandarts, zal de ervaring in het algemeen ook een stuk prettiger worden.