De werkzaamheden van een tandarts

De werkzaamheden van een tandarts

Een tandarts is een arts die gespecialiseerd is op het gebied van tandheelkunde. Dit omvat de mond, tanden, tandvlees en aanverwante gebieden. Sommige studies hebben aangetoond dat ziekten met betrekking tot tanden en tandvlees kunnen leiden tot algemene gezondheidsproblemen. De gezondheid van de mond is dus essentieel voor de algehele gezondheid. Een goede tandarts zal hun patiënten aanmoedigen en helpen bij het handhaven van een gezonde mond door het regelmatig te reinigen en te controleren.

Wat doet een tandarts precies?

Een tandarts voert veel belangrijke taken  uit met betrekking tot het in stand houden van een goede mondgezondheid. Controles zijn een belangrijk onderdeel van het werk en zijn erg belangrijk voor patiënten. Naast algemene controles voert een tandarts basisbehandelingen uit. Denk hierbij aan het vullen van een tand, het uitvoeren van een kleine chirurgische procedure zoals het trekken van een tand en het verwijderen van tandsteen. Een tandarts zal patiënten aanmoedigen om goed voor zijn of haar gebit te zorgen door te poetsen en te flossen. Deze gewoonten kunnen helpen gaatjes en andere tand- en tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Specialismen

Binnen de tandheelkunde zijn er bepaalde specialismen die verdere training vereisen, waardoor er een expertise op een bepaald gebied wordt gecreëerd. Voorbeelden van specialiteiten zijn orthodontie, parodontologie, endodontisme, tandprothetiek en kindertandarts.

Tandarts kind
Een kinderarts is opgeleid om het gebit van kinderen te behandelen

Orthodontie
Een orthodontist behandelt het rechttrekken en uitlijnen van de tanden en de kaak. Een orthodontist brengt beugels aan en behandelt aandoeningen met verkeerd uitgelijnde tanden. Een orthodontist behandelt ook problemen met bot in en rond het mondgebied die mogelijk verband houden met andere gezondheidsproblemen.

Parodontologie
Dit verwijst naar het gebied rond de tand, inclusief het tandvlees en andere weefsels. Ook houdt een parodontoloog zich bezig met de plaatsing van implantaten.

Endodontisme
Een endodontist voert wortelkanaalbehandelingen en andere procedures en onderzoeken uit waarbij de binnenkant van de tand betrokken is.

Tandprotheticus
Een tandprotheticus is een specialist op het gebied van cosmetische tandheelkunde. Denk hierbij aan kunstgebitten.

Kindertandarts
Een kindertandarts is gespecialiseerd in het behandelen van kindertanden en in de omgang met kinderen die een bezoekje aan de tandarts brengen. Voor veel kinderen is dit een hele gebeurtenis waarbij de kindertandarts extra zorgvuldig te werk moet gaan en in staat moet zijn om de kinderen gerust te stellen.