Alles wat je moet weten over een kunstgebit

Alles wat je moet weten over een kunstgebit

Een kunstgebit plaatsen is voor velen een weinig aantrekkelijke gebeurtenis. Toch kan een kunstgebit echt een enorme opluchting zijn en heel veel doen voor je zelfvertrouwen. Wanneer je tanden slecht worden en getrokken moeten worden, ontkom je niet aan het aanschaffen van een kunstgebit. Het kan echter ook een oplossing zijn als je niet tevreden bent met je tanden of je glimlach. Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor er zeker een tandprothetische oplossing is die bij jou past. En over het algemeen is iedereen, na de ingreep, erg tevreden en opgelucht over de aanschaf. In dit artikel alles wat je moet weten over een tandprothese.

 

Wat is een kunstgebit

Een kunstgebit wordt ook wel een volledige prothese genoemd en wordt gemaakt en geplaatst door een tandprothetische praktijk. Voor deze oplossing wordt gekozen wanneer je tanden en kiezen slecht worden en getrokken worden. Maar je kunt ook voor een kunstgebit kiezen als je je tanden of glimlach niet mooi vindt. Praktijk Volgers maakt een oplossing die bij jouw levensstijl en wensen past. Een kunstgebit is uitneembaar en bestaat uit verschillende onderdelen. De protheses voor de bovenkaak en onderkaak zijn verschillend. Het gedeelte voor de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, het gedeelte voor de onderkaak vanzelfsprekend niet. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten. Hieronder gaan we in op de verschillen tussen een volledige prothese en een klikgebit.

 

Een volledige prothese of kunstgebit

Een kunstgebit ligt los in de mond en valt daarom onder de uitneembare voorzieningen. Het is een oplossing als alle tanden en kiezen zijn getrokken. Om niet tandeloos door het leven te gaan kun je dan dus een kunstgebit laten plaatsen. Deze wordt gemaakt door een tandprothetische praktijk of tandprotheticus. Het is belangrijk dat het goed aangemeten wordt door een professional, want alleen dan zal het comfortabel in de mond zitten. Het gebit moet immers precies op jouw kaak passen. Meestal is de onderkaak de grootste boosdoener van problemen. Hier is het draagvlak voor het gebit kleiner. Het kunstgebit blijft in de mond zitten door een speeksellaagje tussen de prothese en je tandvlees.

kunstgebit
Wat moet ik weten over een kunstgebit?

Klikgebit

Vind je zo’n losse prothese maar niks, dan kun je ook kiezen voor een zogenaamd klikgebit. Om dit gebit goed in de mond vast te houden worden er implantaten in de kaak geplaatst. Het kunstgebit kan daaraan vastgemaakt worden. Dit is ook een goede oplossing als het draagvlak in je onderkaak klein is. Een klikgebit blijft dan beter zitten. Deze prothese kan daarnaast de voorkeur hebben als niet alle tanden of kiezen getrokken hoeven te worden.

Kosten en aanmeten van een kunstgebit

Een kunstgebit is een hulpmiddel wat door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Kijk de voorwaarden in je zorgverzekering goed na, want waarschijnlijk heb je een eigen bijdrage. Laat het gebit altijd aanmeten door een professional. Een kunstgebit is maatwerk en een onzorgvuldig gemaakte prothese kan voor veel problemen zorgen. Wanneer het goed aangemeten wordt zul je veel comfort ervaren en weer stralend kunnen lachen en leven!