Hoe vaak moet je naar de tandarts?

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

‘600.000 kinderen in Nederland gaan nooit naar de tandarts.’ Dat is wat de NOS nog niet lang geleden berichtte, een behoorlijk aantal jongeren krijgen duidelijk niet de mondzorg die ze zouden moeten ontvangen. Eerder, bij een nationaal zorgonderzoek in 2016/2017 bleek ook al dat 16% van alle Nederlanders, jong en oud, een bezoek aan de tandarts mijdt. Terwijl deze groep wel gebitsklachten had. Maar waarom is het nou zo belangrijk om toch te gaan? En hoe vaak moet er de tandarts dan bezocht worden.

Twee keer per jaar is de standaard

Veel Nederlanders zijn gewend om elke zes maanden een bezoek bij de tandarts te brengen. Tijdens zo’n bezoek controleert de tandarts onder andere of je gaatjes hebt en wordt de kwaliteit van de tandvlees beoordeelt. Wanneer er behandeling nodig is, wordt daarvoor een nieuwe afspraak gemaakt. Een veelvoorkomende reden om de tandarts te mijden zijn de kosten, maar door niet gaan kunnen de kosten juist groter worden. Door elke zes maanden de tandarts een kijkje te laten nemen, kunnen eventuele problemen op tijd verholpen worden. Soms zelf nog door enkel advies te geven, bijvoorbeeld dat er beter geflost moet worden.

Goede verzorging gebit
Een goede verzorging van het gebit bepaalt mede hoe vaak je naar de tandarts moet

Minder vaak kan soms wel

Uitzonderingen bestaan altijd. Bij uitzonderlijk goede verzorging kan het mogelijk zijn om minder vaak naar de tandarts te gaan. Het advies is dan wel om dit altijd met de tandarts te bespreken Hij of zij is dé expert wat betreft uw gebit en kan u vertellen of een minder aantal controles in uw situatie volstaat. De goede verzorging die hiervoor nodig is bestaat uit minstens tweemaal per dag je tanden poetsen, en daarnaast niet vergeten te flossen en te stoken. Behalve tandartscontroles, zijn periodieke bezoeken bij een mondhygiënist ook belangrijk.

Niet vergeten is het halve werk

Na zes maanden wil het maken van een nieuwe afspraak nog wel eens vergeten worden. Hoe zorg je ervoor dat je ook werkelijk twee keer per jaar op controle gaat? Sommige tandartspraktijken sturen een kaart om een e-mail ter herinnering. Zorg dan dat je gelijk belt voor een afspraak. Mocht jouw kliniek deze service niet bieden, kan je het zelf ook als herinnering in je telefoon zetten, of alvast in je agenda schrijven. Het kan een gedoe zijn om een afspraak niet te vergeten, maar voor een optimale mondverzorging is het zeker de moeite waard.