Zorgmogelijkheden bij dementie

Zorgmogelijkheden bij dementie

Er zijn veel zorgmogelijkheden voor mensen met dementie. Wanneer jij, of iemand in je omgeving te maken krijgt met deze ziekte, kun je samen met de huisarts en zorgverleners op zoek naar de juiste oplossing.

In de beginfase van de ziekte, heeft de patiënt waarschijnlijk nog geen tot weinig zorg nodig. Vervolgens verschilt het per persoon hoe de ziekte vordert en hoe snel dat gaat. Wanneer blijkt dat de patiënt moeite heeft met voor zichzelf zorgen, moeten er stappen worden ondernomen.

Mantelzorg

In eerste instantie is mantelzorg de beste oplossing als de patiënt hulp nodig blijkt te hebben. U en uw familie zorgen dan voor de patiënt, zo kunnen jullie bijvoorbeeld helpen met het doen van de was, het huis schoonmaken, of voor intensievere verzorging zorgen.

Omdat het voor mensen met dementie goed is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, is mantelzorg erg belangrijk. Wordt de mantelzorg te intensief, of zijn er dingen die je zelf ook niet kunt? Dan kun je een externe verzorger inschakelen, zoals Zorgservice Brabant. In dat geval komen er professionelen hulpverleners die weten hoe ze te werk moeten gaan en wat er gedaan moeten worden.

matelzorg dementie
de mogelijkheden van mantelzorg bij dementie

Uit huis

In sommige gevallen kunnen mensen met dementie thuis blijven wonen, in andere gevallen wordt de zorg thuis onmogelijk en moet de patiënt naar een zorginstelling worden verhuisd. Dit kunnen verschillende soorten zorginstellingen zijn, maar allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat de patiënt hier de best mogelijke zorg krijgt. De patiënt wordt 24/7 in de gaten gehouden en krijgt alle nodige aandacht. Daarbij neemt dit dan waarschijnlijk ook een flinke last van jouw schouders.